2014. október 31., péntek

Noszvaj Cseperedő Óvoda Érzékenyítés

Október elején Noszvajon az óvodában jártunk érzékenyítő tréninget tartani a kis ovisoknak.
Mint tudjátok Noszvaj közel áll a lelkemhez, hiszen a gazdiékkal nagyon sokat járunk a Nomád Hotelbe, erről már korábbi bejegyzéseimben többször beszámoltam.

Most is eltöltöttünk egy éjszakát a Balogh családnál anya gazdival és Mázlival. 
A hangsúly azonban most az óvodai érzékenyítő tréningen volt.
Mostanában nagyon sokan kérdezik mi is ez az érzékenyítés. Így megragadom az alkalmat és megpróbálom elmondani mi is a célunk ezekkel a programokkal.

Az érzékenyítés egyfajta tudatformálás, társadalmi attitűd változtatás, az esélyegyenlőség növelése. Azt szeretnénk ezekkel a tréningekkel elérni, hogy az emberek ne féljenek a fogyatékkal élőktől. Direkt kihangsúlyozom itt az ember vagyis a két lábú szót, mert mi kutyák nem válogatunk, mi ugyanúgy szeretünk minden jó embert (jó ember alatt azt értem, aki kedvesen szól hozzánk, megsimogat, vagy akár még enni is ad). Az már számunkra lényegtelen, hogy az illető sovány vagy kövér, hallja ha ugatunk vagy nem, két lábon jár, vagy kerekesszékkel közlekedik, látja hogy milyen szép kutyák vagyunk vagy csak a tapintással érzékeli, milyen selymes a szőrünk. Azt szeretnénk elérni ezeken a tréningeken, hogy az emberek is így gondolják, ne a fogyaték alapján ítéljenek meg egy másik két lábút, hanem az igazi értékeik alapján. És mi négylábúak ezt nagyszerűen meg tudjuk mutatni, mind a gyerekeknek, legyenek kis óvodások vagy nagy kamaszok, mind a felnőtteknek.

Remélem így már mindenkinek egyértelműbb miért is csináljuk ezeket a tréningeket, és miért szívügyünk.

Noszvajon a csapatunkat Mányik Richárd az egyesületünk vezetője és mozgássérült segítőkutyája Cooper, Loványi Eszter és hangjelző kutyája Kuku, valamint anyagazdi Mázli és jómagam alkottuk.


  Mázlinak anyagazdival ez volt az első érzékenyítője, bár Ricsi főnökkel már vett részt ilyenen, szóval nem volt neki sem teljesen új a helyzet.


Kuku, mint mindig most is nagyon ügyesen mutatta be a gyerekeknek, hogyan tud Eszternek segíteni a hétköznapokban, ami nagy sikert aratott a kicsik körében. Cooper sem tétlenkedett, tőle eleinte tartottak, de a szereplése után, ez is oldódott.

Én pedig egy kicsit megmozgattam a kis lurkókat.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése